Bontrup
Innovate
with nature
Bontrup
Innovate
with nature

Bontrup investeert in verduurzaming binnenvaart

In de Green Deal zeevaart, binnenvaart en havens is afgesproken dat de binnenvaart in 2035 tussen de 25 en 50% minder milieuverontreinigende stoffen uitstoot. Emissieloos in 2050 is het einddoel.

Bontrup investeerde de afgelopen jaren slim in het verduurzamen van de binnenvaartvloot die het bedrijf exploiteert in samenwerking met Amer Shipping uit Raamsdonksveer door bestaande schepen volledig te reviseren. In 2024 hebben de Ms.Glensanda, en Ms.Karel Doorman een serieuze refurbishment ondergaan, beide schepen beschikken inmiddels over het felbegeerde Green Award Certificaat Goud. Om rendabel te kunnen opereren op de binnenvaart kan elk schip 2000 ton plus vervoeren. De Glensanda werd hiervoor door midden gezaagd en verlengd.

Jaarlijks neemt de beschikbare capaciteit van het klein- en middensegment af, het is van groot belang dat in deze categorie geïnvesteerd blijft worden aangezien veel bestemmingen in Nederland niet bereikbaar zijn voor de standaard grotere binnenvaartschepen.
Naast nieuwbouw is refurbishment van bestaande kleine en middelgrote binnenvaartschepen volgens Bontrup een goede manier om de verduurzamingsslag in deze sector te kunnen financieren.

Het is voor de volgende generatie schippers een meer aantrekkelijk toekomstbeeld als binnenvaartschepen strak en technisch op peil zijn. Gezien het nijpend tekort aan schippers investeert Bontrup nadrukkelijk in het opleiden van mensen. Om hen aan boord een aantrekkelijk bestaan te bieden zijn de faciliteiten aan boord uitstekend.

Bontrup importeert per jaar met eigen deep sea bulk carriers meer dan 5 miljoen steenslag afkomstig uit de Glensenda Quarry Schotland en de eigen Bremanger Quarry in Noorwegen. Deze grondstoffen voor onder meer de bouw en wegenbouw passeren de terminals van Graniet Import Benelux in de havens van Amsterdam en Antwerpen voor verdere verwerking. Daarna wordt circa 90% met binnenvaartschepen vervoerd naar locaties in Nederland, België en Duitsland waar de grondstof direct in het bouwproces wordt verwerkt.